کنتاکتور چیست؟

ساخت وبلاگ

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور چیست؟ اصولاً  یک وسیله سوئیچینگ الکتریکی است. برای خاموش و روشن کردن مدار الکتریکی استفاده می شود.

این یک نوع خاص از رله است ، اما یک تفاوت اساسی بین کنتاکتور و رله وجود دارد.

کنتاکتور بیشتر در کاربردهایی استفاده می شود که ظرفیت حمل جریان بالاتری درگیر باشد ، در حالی که رله ها برای کاربردهای جریان کمتر استفاده می شود.

کنتاکتورها جمع و جور هستند و می توانند به راحتی در زمین نصب شوند. معمولاً این دستگاه ها دارای چندین مخاطب هستند.

کنتاکت ها عموماً باز هستند و هر زمان سیم پیچ کنتاکتور کار می کند ، قدرت عملیاتی را برای بار فراهم می کنند. کنتاکتورها در موتورهای الکتریکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع مختلفی از کنتاکتورها وجود دارد و انواع مختلف آنها دارای ویژگی ها ، برنامه ها و قابلیت های خاص خود هستند.

کنتاکتور (به فرانسوی: Contacteur) یک کلید کنترل شونده (الکترو مغناطیسی) به صورت الکتریکی است که برای کلیدزنی یک مدار قدرت یا کنترل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

کنتاکتورها می توانند طیف وسیعی از جریان ها را در بر بگیرند ، از چند تا هزار آمپر و ولتاژ از 25VDC تا هزار ولت.

 بعلاوه ، این دستگاه ها در اندازه های مختلف ، از ابعاد کوچک دستی گرفته تا اندازه های بزرگ تا یک متر یا حیاط در یک طرف ، ارائه می شوند.

انواع کنتاکتورها

کنتاکتورهای مغناطیسی

اینها متداول ترین انواع موجود هستند و دلیل خوبی هم دارند زیرا از انواع ذکر شده قبلی کارآیی بیشتری دارند.

کارکرد های کنتاکتور مغناطیسی در چیست؟این کنتاکتورها به صورت الکترومکانیکی کار می کنند و نیازی به مداخله انسانی ندارند. با استفاده از فن آوری های پیشرفته ، می توان آنها را از راه دور مدیریت کرد ، و این باعث می شود که ایمن تر و کارآمدتر باشند زیرا نیازی به کار دستی ندارند.

برای باز و بسته شدن مدار فقط مقدار کمی جریان به کنتاکتور مغناطیسی نیاز دارد ، بنابراین از نظر انرژی نیز کم مصرف است.

سوئیچ تیغه چاقو

کنتاکتورهای سوئیچ تیغه چاقو در اواخر دهه 1800 معرفی شدند. به راحتی می توان حدس زد که آنها احتمالاً اولین نوع کنتاکتورهای مورد استفاده بوده اند.

کاربردهای آنها بیشتر برای کنترل موتورهای الکتریکی بود. آنها از یک نوار فلزی تشکیل شده اند که برای ایجاد تماس در هنگام کار طراحی شده اند.

سوئیچ مجهز به اهرمی برای بالا کشیدن یا فشار دادن آن بود. در آن زمان ، مخاطبین بسیار بزرگ بودند.

یکی باید کنار تیغه کلید چاقو بایستد تا کلید را به حالت بسته درآورد. با این حال ، مانند فن آوری های قدیمی ، این روش سوئیچینگ به اندازه کافی کارآمد نبود و مشکلات عملکردی همراه آن وجود داشت.

مشکل اصلی این بود که باعث شد مخاطبین به سرعت فرسوده شوند. باز کردن یا بستن سریع سوئیچ برای جلوگیری از قوس زدن دشوار بود.

در نتیجه، سوئیچ های نرم مس تحت خوردگی قرار گرفتند ، این فرآیند باعث آسیب پذیری بیشتر آنها در برابر خاک و رطوبت می شود که منجر به زنگ زدگی می شود.

با گذشت سالها و پیشرفت تکنولوژی ، موتورهای بزرگتری تولید شدند. هرچه موتورها بزرگتر باشند ، جریان بیشتری برای کار نیاز دارند.

اما کارکردن چنین سوئیچ های جریان بالایی بسیار خطرناک است ، بنابراین این نوع کنتاکتورها دیگر کارآیی ندارند.

حتی اگر فناوری به طور مداوم در حال بهبود است ، سوئیچ های تیغه چاقو به دلیل مشکلات و خطرات خطرات عملیاتی و عمر کوتاه تماس ها ، نمی توانند به طور کامل توسعه پیدا کنند اما کارکردن چنین سوئیچ های جریان بالایی بسیار خطرناک است ، بنابراین این نوع کنتاکتورها دیگر کارآیی ندارند.

 

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتورها معمولاً با بار جریان بالا مورد استفاده قرار می گیرند زیرا توانایی آنها در کنترل جریان بیش از 5000 آمپر و قدرت زیاد بیش از 100 کیلووات است. وقتی جریان های سنگین موتور قطع می شوند ، قوس تولید می کنند. برای کاهش و کنترل این قوس ها می توان از کنتاکتور استفاده کرد.

بیشتر بدانید: مبانی طراحی صفحه کنترل برق

اصل عملکرد کنتاکتور:

اصل عملکرد کنتاکتور چیست؟ بسیار ساده است. جریان عبوری از کنتاکتور به مغناطیس الکتریکی انرژی می بخشد.

سپس آهنربای الکتریکی انرژی دار یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. این امر باعث می شود هسته کنتاکتور آرماتور را حرکت دهد.

مدار سپس با یک تماس معمولاً بسته (NC) بین کنتاکت های ثابت و متحرک تکمیل می شود و اجازه می دهد جریان از طریق کنتاکت ها به بار منتقل شود.

با متوقف شدن عبور جریان ، سیم پیچ از انرژی خارج شده و مدار را باز می کند. کنتاکتورهای کنتاکتور قادر به سرعت باز و بسته می شوند ، به همین دلیل قادر به تحمل بارهای بزرگتر هستند.

از آنجایی که کنتاکتورها برای باز و بسته شدن سریع مخاطب طراحی شده اند ، ممکن است تماس های متحرک در اثر برخورد سریع با کنتاکت های ثابت از بین بروند.

برای جلوگیری از تندرستی ، از تماس های دوتکه در بسیاری از کنتاکتورها استفاده می شود.

ورودی فعلی سیم پیچ کنتاکتور ممکن است DC یا AC باشد (در دامنه های مختلف ولتاژ بین 12 ولت یا 12 ولت تا 690 ولت یا 440 ولت موجود است).

مقدار کمی نیرو توسط سیم پیچ کنتاکتور در حین کار مصرف می شود. برای کاهش میزان توان تخلیه شده توسط سیم پیچ کنتاکتور در حین کار ، از مدارهای اقتصادی استفاده می شود.

کنتاکتورهای دارای سیم پیچ AC مجهز به سیم پیچ سایه زنی هستند. در غیر این صورت ، کنتاکتور هر بار که AC از صفر عبور کند ، پچ پچ خواهد کرد.

 سیم پیچ سایه زنی قادر است تا باعث جلوگیری از پچ پچ شدن مغناطیسی شود. سیم پیچ های DC نیازی به سایه زدن ندارند زیرا شار تولید شده همیشه ثابت است.

کنتاکتور چیست؟

عملکردهای یک کنتاکتور

عملکرد کنتاکتور در چیست؟ وقتی جریان الکتریکی از کنتاکتور عبور می کند ، باعث می شود که آهنربای الکتریکی یک میدان مغناطیسی قوی ایجاد کند.

این میدان مغناطیسی آرماتور را به داخل سیم پیچ می کشد و این باعث ایجاد قوس الکتریکی می شود.

 جریان های الکتریکی از طریق یک تماس وارد می شوند و وارد دستگاهی می شوند که کنتاکتور در آن تعبیه شده است.

 

بیشتر بدانید: تابلو برق

بنابراین ، عملکرد کنتاکتور روشن یا خاموش کردن مدار الکتریکی است. با افزودن یک رله اضافه بار حرارتی می توان از اضافه بار مدار جلوگیری کرد.

برای غیرفعال کردن ، کنتاکتور می تواند از دستگاه اصلی که در آن جاسازی شده و کار می کند ، خارج شود.

در صورت عدم عبور جریان الکتریکی ، فنر آرماتور را هل می دهد ، در نتیجه اتصال قطع می شود.

کنتاکتور چیست؟

کنترل کننده دستی

مهندسان و محققان پس از کشف خطرات ناشی از استفاده از تیغه سوئیچ چاقو ، دستگاه کنتاکتور دیگری را ارائه کردند که ایمنی بهتر و تعدادی از ویژگی های موجود در کلید تیغه چاقو را ارائه می داد.

طراحی جدید Manual Controller نام داشت. ویژگی های جدید اضافه شده عبارتند از:

  • احاطه برای واحد
  • اندازه ها را کاهش می دهد ، کار را آسان تر می کند
  • کنتاکت های Double Break برای جایگزینی کنتاکت های break single استفاده می شوند.
  • و در آخر اینکه ، عملکرد دستگاه بسیار ایمن تر است.

در میان ویژگی های جدید اضافه شده ، جدا از ویژگی ایمنی ، مهمترین ویژگی بعدی این طراحی جدید اضافه شدن کنتاکت های شکست دو برابر است.

این کنتاکت های جدید برای باز کردن مدار در دو مکان به طور همزمان طراحی شده اند.

بنابراین حتی در فضای کوچکتر ، این امکان را برای شما فراهم می کند که با جریان بیشتری کار کنید.

همانطور که از نام آن پیداست ، کنتاکت های شکست دو برابر اتصالات را می شکند به طوری که دو مجموعه مخاطب را تشکیل می دهد.

دکمه یا کلید کنترل کننده دستی به کنترل کننده متصل است بنابراین نمی توان از راه دور کار کرد.

پس از فعال شدن کنترل کننده دستی ، مدار برق درگیر شده و جریان های الکتریکی را به بار می رساند.

به دلیل کارآیی و ایمنی بهتر عملکرد ، کنتاکتورهای دستی جایگزین سوئیچ های تیغه چاقو و حتی امروز می شوند. از آنها هنوز استفاده می شود ، البته نه به اندازه دهه 1900.

بیشتر بدانید:اینورتر تک فاز و سه فاز اشنایدر

تفاوت بین کنتاکتور و رله

تفاوت کنتاکتور ورله ها در چیست؟ رله ها ، دقیقاً مانند کنتاکتورها ، دستگاههایی هستند که برای باز یا بستن مدارها به صورت الکترومکانیکی یا الکترونیکی استفاده می شوند.

رله ها فقط دستگاه های تعویض نیستند. آنها همچنین در اکثر فرآیندهای کنترل یا تجهیزات حفاظت اولیه هستند.

همه رله ها را می توان با یک یا چند مقدار الکتریکی مانند جریان یا ولتاژ طبقه بندی کرد که می تواند مدارها یا تماس ها را ببندد یا باز کند.

همانطور که قبلاً ذکر شد ، کنتاکتور سوئیچ الکترومکانیکی است که در درجه اول برای باز یا بستن مدارهای الکتریکی استفاده می شود.

 کنتاکتور معمولاً توسط مداری کنترل می شود که در مقایسه با مدار سوئیچ شده سطح قدرت کمتری دارد – به عنوان مثال ، یک سیم پیچ 24 ولتی که یک سوئیچ موتور 240 ولت را کنترل می کند.

در زیر مناطقی وجود دارد که این دستگاه ها در آنها تفاوت دارند.

  • کاربرد

تفاوت عمده بین هر دو دستگاه این است که کنتاکتورها قدرت بیشتری نسبت به رله ها دارند ، بنابراین از آنها برای کاربردهای با قدرت بالا استفاده می شود

  • ظرفیت بار

از کنتاکتورها می توان در مدارهای کنترلی استفاده کرد که هم ظرفیت جریان زیاد دارند و هم ظرفیت کم که بین 9A تا 1250A است. در حالی که

رله ها در مدارهای کنترل فقط با ظرفیت جریان کم یعنی بین 5A و 15A استفاده می شوند.

  • طرح

کنتاکتورها عمدتا برای کاربردهای سه فاز طراحی شده اند. با این حال ، رله ها در درجه اول برای کاربردهای تک فاز طراحی شده اند.

 

  • اجزای ایمنی

اجزای کنتاکتور چیست؟ برای کنترل کاربردهای ولتاژ بالا طراحی شده اند و ولتاژ بالا به معنی خطر بیشتر است.

بنابراین ، برای جلوگیری از حوادث ، ویژگی های ایمنی مانند تماس با فنر به دستگاه اضافه شده است.

تماس با فنر از ویژگی هایی است که در صورت قرار گرفتن بیش از حد در کنتاکتور از اتصال کوتاه داخلی جلوگیری می کند.

 یکی دیگر از ویژگی های ایمنی دستگاه ، مغناطیسی قوس مغناطیسی است. این ویژگی به از بین بردن یا کاهش جرقه های ایجاد شده هنگام جدا شدن تماس های حامل جریان کمک می کند.

  • سرعت سوئیچینگ

وقتی صحبت از سرعت تغییر می کند ، کنتاکتورها بسیار کندتر از رله ها هستند ، بنابراین به همین دلیل می توان رله ها را با استفاده از سیگنال های الکترونیکی کار کرد.

  • مصرف برق

کنتاکتورها برق بیشتری نسبت به رله ها مصرف می کنند زیرا رله ها از آهن ربا های کوچکتر از کنتاکتورها استفاده می کنند.

  • اندازه و هزینه

از آنجا که کنتاکتورها برای کاربردهای با ظرفیت جریان بالا مورد استفاده قرار می گیرند ، نسبتاً بزرگتر و سنگین تر از رله ها هستند.

 بدیهی است که به دلیل تفاوت در اندازه ، کارایی و عملکرد ، کنتاکتورها نسبت به رله ها هزینه بیشتری دارند.

کنتاکتور چیست؟

کاربرد کنتاکتور

کاربردکنتاکتور چیست: عمدتا برای اتصال یا قطع مکرر مدارهای AC و DC استفاده می شود. این ویژگی های عملکرد از راه دور و عملیات از راه دور را دارد.

 کنتاکتورها و رله ها با هم می توانند عملکرد زمان بندی ، کنترل بهم پیوسته ، کنترل کمی مختلف و از دست دادن ولتاژ و توابع محافظت در ولتاژ را درک کنند.

آنها به طور گسترده ای در مدارهای کنترل خودکار مورد استفاده قرار می گیرند. هدف اصلی کنترل موتور است.

همچنین می تواند برای کنترل بارهای الکتریکی دیگر مانند بخاری برقی ، روشنایی ، دستگاه های جوشکاری برقی ، بانک خازن و … مورد استفاده قرار گیرد.

کنتاکتور نه تنها می تواند مدار را روشن و خاموش کند ، بلکه دارای عملکرد محافظت در برابر ولتاژ پایین است . این پرکاربردترین جز electrical الکتریکی ولتاژ پایین در مدار کنترل اتوماتیک درایو الکتریکی است.

شرکت تابلو برق سازی نورآسا...
ما را در سایت شرکت تابلو برق سازی نورآسا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ادمین noorasaa بازدید : 129 تاريخ : شنبه 29 آذر 1399 ساعت: 21:16